Så starka!

Är rätt så mör idag, men väl värt :) Ska bara ta det lugnt och vila tills ikväll då det är teatergrupp.
 
Jag piffade till mig ordentligt igår kväll, målade på ett färgglatt ansikte och övertalade min kropp om att orka. Och det gjode den!! Så länge jag inte tar paus, för då får kroppen tid att känna efter. Dansade alltså i ett från halv elva till två. På vägen hem var jag så trött att jag inte kunde tänka eller prata, knappt gå :)
 
Jag är så glad över att jag hade orken och kraften igår! Och att jag slutat jämföra min ork så mycket med andras. Det är liksom inte värt, särskilt som många runt mig verkar ha superkrafter eller nåt - de partar loss på dansgolv och fester två sena nätter i rad samtidigt som de har småbarn som väcker dem tidigt, krävande heltidsstudier, och på det gård och djur som ska skötas. Och just det, de är också helt friska. Jag har mina egna superkrafter så jag fokuserar på dom istället! Det är ju ofta så, att vi som fått kämpa sig genom många motgångar som till exempel en kronisk sjukdom kan ge, också erövrar en styrka och kraft som är ovärderlig och omätbar - och som gör att vi orkar kämpa vidare. Vi är så jävla starka!

Ignorerar

Stannade hemma igår kväll för att ladda upp för lördagkvällens stora fest. Orkar inte vara ute två kvällar i rad, om ens en. I morse vaknade jag av att magen höll på att vända sig ut och in, hela kroppen mår illa och är konstig... Ignorera ignorera blir dagens ledord för jag SKA ut ikväll och dansa. Det är bara pridefest en gång om året, och förra gången var jag för sjuk.

Så jag biter ihop. Vilar järnet innan, men hoppas på att ta mig ner till paraden på dan. Sminkar över mitt härjade ansikte och ignorerar, lämnar magen hemma - bara för idag. I morgon är den välkommen tillbaka, om den nu måste. Undrar vad ett "magbyte" kan kosta???? Jag anmäler mig härmed till väntelistan...

Quornskit, skitlåt och arbetsträningsplats!

Igår efter en lunch på qournsås och pasta mådde magen skit rent ut sagt..tror magen inte är jättegladöver quorn,trots allt... Fick springa på toan i ett och en låt som jag hörde under år 2000 (lyckligt ovetandes om min kommande skitsjukdom) dök upp i skallen. Amy Arenas "Shit" där hon bland annat (i slutet av låten) undrar då hon sitter på toaletten, var alla mängder skit kommer ifrån, hon har ju inte ätit så mycket??? Här är en länk till låten på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IA4J9KxJtTY
 
 
Idag har jag fått arbetsträningsplats!!! Inte så långt från där jag bor dessutom, känns verkligen perfekt :) Var å träffade en tjej jag ska jobba med idag, hon verkar superfin! Vill inte avslöja för er vad jag kommer jobba med, men det är ett arbete där jag kommer synas och verka "utåt" en del (ytterligare en anledning till att vilja vara lite anonym:).
 

.
 
 
 
 

Studsbollen å lite ayurveda

Det har börjat hända saker på arbetsträningsfronten :) Två olika ställen som är intresserade! Jag blir så glad, nervös och uppåt av detta så jag inte vet var jag ska göra av mig. Hoppar runt i lägenheten som en studsboll och kan inte koncentrera mig på något...tills magen och meddelar att jag tagit slut på mina energidepåer och tvingar mig till vila - även om det fortfarande studsar inombords... Det är svårt det där, med balansen. Jag har så lätt att bli entusiastisk och göra av med all ork på en gång! Ett typiskt "vatadrag" enligt ayurveda. Det är oftast de som har mycket "vata" eller "pitta" i sig som åker på magproblem, enligt ayurveda. När jag var på konsultation var jag en blandning av dessa två, i obalans.
 
Inom ayurveda får du specifika råd beroende på vilken "typ" du är och vad dina problem är. Några råd som i allmännhet verkar gälla för oss med trasiga och stresskänsliga magar är:
 
-Ät varm lagad mat. Tugga varje tugga runt 30 gånger. Ät långsamt. Djupandas gärna med magen innan måltid.
-Drick inte kallt! Drick istället varmt/ljummet vatten. Helst inte i samband med måltid utan mellan målen
-Sömnen är viktig! Gå helst och lägg dig mellan 22- 23. Försök att varva ner 1 timme innan, stäng av tv, dator etc och låt sinnet "slappna av".
- Ge tid för korta pauser med djupandning under dagen.
 
Men nästan det viktigaste av allt är väl att inte stressa upp sig över det en inte gör, oavsett om det handlar om saker som ska vara snälla mot kroppen eller prestationer i arbetet. Försök se och bekräfta det en faktiskt gör istället - och var snäll med sig själv! Jag är en sån som lätt stressat upp mig över allt jag inte gör för att må bättre och då blir det ju omvänd effekt istället. Små steg är bra, även om det kan ta tid blir det oftast mer hållbart i längden :)

Magen och arbetslivet

Nu när jag ska ut i arbetsträning snart gäller det att förbereda sig på att hantera de stressmoment livet på en arbetsplats kan innebära. Mitt magdjur reagerar mycket på stress, och jag jobbar hela tiden med att hantera den på ett bra sätt. Just nu känns det dock som en större stress att jag varit inte varit ute i arbetslivet på så länge pga min crohn och att det därmed är svårare för mig att få någon plats att arbetsträna på, för att inte tala om sedan - när jag ska ut och söka jobb. Det är också en stress att veta att jag antagligen kommer behöva vara borta en del från arbetsträningen när hälsan strular. Själva jobbet ser jag dock fram emot, det känns inte så stressigt när jag tänker på det nu i alla fall :) Jag får tänka på att ta det för vad det är helt enkelt. Jag ska ju arbetsträna just för att se vad jag orkar med och klarar av i arbetslivet - inte för att topprestera och sedan störta in i väggen! Det får gå på i min takt, helt enkelt...
 
Hur hanterar ni andra mötet mellan magen (eller om det är något annat ni har besvär med) och arbetslivet?

Känner mig duktig...

..som stannar hemma och tar det lugnt ikväll istället för att gå på bio. Är verkligen jättetrött efter en lång dag, men var nära på att fara iväg ändå. Så lyssnade jag på vad magen hade att säga om saken, tog av mig mössan och skorna och la mig i soffa istället. Bra där :) Har två sena kvällar bakom mig med teatertema. Ikväll blir det till att gå och sussa tidigt!
 
Har köpt på mig mer aloe vera idag. Tänker att det hjälper en del iaf och vågar alltså inte sluta. Men det är inte billigt att vara sjuk ska gudarna veta!
 
Jag har anmält mig till en tyst retreat över ett veckoslut. Med meditation och stillhet, för att varva ner sinnet. Blir spännande! Skickade med en matlista till dom som ordnar det hela, och insåg glatt hur många saker jag kan äta nu mot för ett halvår sedan :) Samtidigt insåg jag också att de antagligen skulle bli chockade över hur lite jag kunde äta... Bifogar min matlista som jag skickade för er som är intresserade :p
 

"Till lunch och middag äter jag främst mixade soppor av välkokta (mjuka) grönsaker. Dessa grönsaker och baljväxter kan jag äta i soppan: Sötpotatis, morot, palsternacka, lite purjolök. Lite röda linser om de är väl sköljda och kokade funkar också, liksom quinoa. Kokosmjölk och havregrädde går bra, samt buljong utan jästextrakt i. Jag tål inte starkt kryddad mat, använder mest örtkryddor, salt samt citron/lime. Alla pepparsorter är jag överkänslig mot.

Jag har också börjat kunna äta välkokta risnudlar eller pasta och couscous om det är i små mängder. Till detta kan jag äta grytor med samma ingredienser som ovan, om de är välkokta. Jag har även testat lite quornprodukter, och mindre mängder av dessa funkar oftast bra.

Till mellanmål och frukost kan jag äta välkokt risgrynsgröt eller mannagrynsgröt kokt på havremjölk (tål inte soja och komjölk), välkokt havregrynsgröt kan också funka. Smörgåsrån eller riskakor, mjölkfritt margarin och avocado äter jag. I frukt&bärväg äter jag banan, kiwi, mango, blåbär och jordgubbar. Jag dricker te och havremjölk.

Jag är inte extremt allergisk mot något, det enda som händer är att jag får mer ont i magen om jag äter något jag inte tål så bra. Jag äter veganskt, förutom quorn som jag lagt till i kosten för att få i mig mer lättsmält protein. Jag kommer också ha eget proteinpulver samt näringsdrycker med mig under helgen!"

 

 


Magen vaknar...

...i princip alltid runt samma tid oavsett hur sent jag gått och lagt mig. Igår blev det lite sent igen, efter en rolig och galen afton med min teatergrupp. Kom i säng halv två. Innan åtta börjar magen krampa, omöjligt att sova vidare. 6 timmars sömn är inte optimalt för en så känslig kropp som min. 8-9 timmars sömn vill den ha :) Men ibland tillåter jag ändå mig själv att ta risken och sota för det i efterhand, det får det vara värt!!!

Krama sig frisk!

Jag läste om ett nyfött tvillingpar, där den ena fötts med ett hjärtfel. Någon klok sköerska hade då lagt dom i samma säng, och lagt den friska tvillingens arm runt den andra, som i en lång kram. Tvillingen med hjärtfelet hade blivit bättre och överlevt. Kramen hade räddat liv :)
 
Jag brukar ofta tänka på det, hur viktigt det är med kramar, kärlek och närhet. Jag har själv haft svårt att ta emot men bra på att ge närhet under största delen av mitt liv. Nu övar jag mig på att ta emot den också, det är svårt och lite läskigt men också en sån härlig känsla! Jag tror verkligen att kramar kan få oss att må så mycket bättre. Det är ju också bevisat i vetenskapliga studier att beröring frigör oxytociner, lugn och må-bra hormon som gör att en mår bättre och att kroppen läker snabbare! Och om du inte har någon annan i närheten att hålla om, så vet att du själv alltid finns där - du kan krama om, stryka och ge beröring till dig själv som ger lika mycket oxytociner som någon annans beröring! Här är en bra artikel om beröring :
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/omsint-beroring-far-kroppen-att-jubla
 
Själv behöver jag som sagt öva på det där med att ta emot beröring på ett positivt och kravlöst sätt, men också på att känna igen var mina gränser går och sätta dom. Det har jag bland annat gjort genom den taktila massagen jag går på, men också genom egenmassage och beröring av andra nära i mitt liv.
 
Tänk att beröring kan rädda liv. Kroppen är rätt fantastisk ändå! I mitt liv vill jag fortsätta att ge och ta emot beröring, och då inte bara beröring i den snäva ramen för en kärleksrelation. Tänk så mycket lugnare och bätrre världen skulle bli om vi kunde beröra varandra lite mer :)
 
 

Utkast: Sep. 20, 2012

Inatt räckte det med citodon för värken så fick jag sova :) Trodde att det skulle bli en lång sömnlös natt, så skönt att citodonen hjälpte denna gången! Sömnen är så otroligt viktig för att jag ska hålla ihop. Idag är det dags för humira igen. Ska ringa sjuksköterskorna innan och berätta att jag varit förkyld länge, men att det släppt lite i bröstet nu. För säkerhetsskull.

Trots att magen gjorde sig påmind just då jag tänkt resa söderöver känner jag mig förvånansvärt lugn. Det får bli som det blir och oavsett kommer det bli bra. Jag längtar efter syster och syskonbarnen, men de finns ju också kvar därnere till en annan gång! Dessutom planerar de att komma upp hit i höst. Om jag blir kvar här över helgen blir det teater och kanske en liten fest med teatergruppen - och det känns ju också väldigt kul :)

Det är så härligt att jag kommit igång med teatern igen! Den har hjälpt mig många gånger i livet. Hållit mig ovanför ytan i tonåren när livet gick emot mig. Ett forum för lek, skratt och känslor av alla de slag. Ett sätt att ta platsen och utrymmet som jag annars i livet haft svårt för att ta. Och lära sig ta den, utanför teatern också.

Är lite citodonsnurrig i huvudet, så ska vila tankeverksamheten ett tag. Lite Glee kanske :)

Just det, vilan...

...som jag försummat lite de senaste dagarna.. Den får jag tydligen ta igen idag. Blir ingen resa söderöver idag i alla fall. Kanske i morgon...eller fredag. Nu skriker kroppen efter vila, så jag lyssnar på den och tar en paus. Är väldigt glad att min kropp talar om för mig när det blir för mycket,även om det kan kännas surt ibland. Samt att jag lärt mig att tolka kroppens signaler mer och mer. Inga fler totalkraschar, tack!

dagar då jag klarar det mesta :)

Min förkylning håller på att bli bättre, den vandrar uppåt mot huvudet istället för at stanna i bröstet. Yay! Då kanske jag kan ta humiran på torsdag iaf! Jag har ett par fullspäckade dagar bakom mig, men det har ändå gått bra. Barnvaktande och lek, teater som jag ledde, vägledare i resan med min resanpartner, hämtning av barn och barnvaktande, gratis Emil Jensenkonsert, Yoga.... Fantastiskt att kroppen hållt för detta :) Iag ska jag hämta barnen igen, samt hänga med dom några timmar.
 
När jag mår bättre och orkar mer, om så bara för en dag - blir jag väldigt optimistisk och tänker att jag klarar det mesta. Nu har denna groende optimism fått för sig att jag kanske ska ta och åka på en impulsresa till Uppsala, syster och systerbarnen till helgen. Jag brukar ju ofta bli sämre av att resa, men det vore så fint... Skulle också passa bra nu innan min arbetsträning sätter igång! Ska försöka få tag på en freeriderbil från hertz och köra ner med en vän - annars får de nog sponsra min resa för jag har så begränsad ekonomi...
Om det nu blir av, fick detta infall igår så får se om det och kroppen håller i sig!

Resan, förkylning, arbetsträning!

Jag gjorde "resan" i tisdags. Jag utgick från ett emotionellt problem som har med rädsla att göra. Sen "reste" jag med hjälp av en vän genom rädslan och andra underliggande känslor tills jag kom till ett lugn. Tog med det lugnet upp genom de andra känsloskikten och hade vid ett skikt ett inre samtal med två personer som på något sätt gjort mig illa. Förlät, och fortsatte upp till skiktet av rädsla. Och jag känner mig faktiskt lugnare efteråt! Sen att jag fick en kanonförkylning, som redan tagit fart lite innan "resan" - förvånar mig inte det minsta. Min kropp är minst sagt bra på att reagera på det mesta...
 
Vet att det låter asflummigt, och jag var och är fortfarande skeptisk till mirakelgrejjer - men detta är ett väldigt enkelt sätt att tillsammans med en partner jobba med sig själv och sin gamla skit utan att det ska kosta massa. Jag kommer absolut göra det flera gånger, och ska också testa den "fysiska resan" som är ännu mer inriktad på att försöka läka kroppen.
 
Boken "resan" och resanmetoden är framarbetad av Brandon Bays, som lyckades bota sig själv från en stor tumör i magen. Jag tänker inte sluta med mediciner och få för mig att jag kommer kunna "bota" mig själv helt - men i min kropp finns så oändligt mycket gammalt känsloskräp som satt sig, och jag är övertygad om att det också är en av grunderna till att jag har crohns. Det kan ju i alla fall inte bli sämre av att jobba med sig själv tänker jag. Jag vill ju som aldrig sluta utvecklas!
 
Efter resan blev jag alltså helt däckad i förkylning. Nu har det vandrat ner i bröstet och jag hoppas verkligen det ger med sig till nästa vecka då det är humiradags.
 
Jag har också varit på ett möte inför min arbetsträning, igår. Känns spännande men också läskigt. Hur ska jag klara av ett vanligt arbete? Jag känner mig så osäker när det kommer till det området. Plugga kan jag. Jag har också arbetstränat innan även om det var ett tag sen, men sen - när jag ska ut på riktiga arbetsmarknaden med mitt magdjur i släptåg - kommer jag ens kunna ta mig in där med mina förutsättningar. Det är ju svårt att få jobb som det är....
 
Nåja. Det är inte än så jag försöker släppa det. Nu ska jag ju arbetsträna först just för att se var min kapacitet ligger. Framtiden kommer att läsa sig, på något sätt. Ingen idé att stressa upp mig för det, även om tankarna kommer ibland. Men just nu ser jag så himla mycket fram mot arbetsträning, och det är ett stort steg på vägen :)
 
 

Resan

Ska få ett nytt smärtstillande om det blir nån ondnatt igen. Tradulan. Och ta nya prover. Men jag tror dom ser bra ut, tror bara att min mage trilskas pga av alla mediciner som krävdes för att bromsa inflammationen... Jag hoppas bara att den håller sig på en acceptabel nivå med sitt trilskande så jag slipper så många fler ondnätter, och framförallt att ondnätterna inte utvecklas och blir längre. Då sku jag åka in akut, sa min läkare. Och NEJ, det vill jag inte. Har fått nog av sjukhus för många många år framöver nu.
 
Jag har läst en till hippiebok: Resan. Om att läka sig själv psykiskt och fysiskt inifrån genom att gå djupt in i sina cellminnen och se vad som döljer sig där, rädslor, ilska, svek och sånt som kan sitta kvar och gnaga i kroppen och leda till sjukdomar och obalanser. Ska göra "resan" i morgon med en nära vän, ska bli mycket spännande. Inte för att jag tror att det kommer leda till stora mirakel, särskilt inte på en gång, men små mirakel räcker för mig :) Alltid bra och spännande att fortsätta utvecklas, jobba med sig själv för att läka både gamla och nya sår. Berättar mer om "resan" när den är gjord/påbörjad.
 
 
 
 
 
 

Vad är problemet???

Jag undrar vad det är med min mage... Låg uppe till 4 inatt och kunde inte sova pga illamående och smärta. Idag har jag knappt kunnat äta nåt, det har blivit näringsdrycker istället. Känns lite som då jag var förstoppad men samtidigt svårt att tänka att det skulle vara möjligt så mycket som jag skitit de senaste dagarna, förutom idag. Får testa laxerande i kväll och i morgon för att se om det hjälper.... Lite less på att inte veta vad det är när det blir såhär. Önskar jag hade en röntgenblick ibland så jag kunde se vad som försigick, vad som var fel. Hoppas det bara är kroppen som skriker efter mer humira och att den lugnar sig efter dosen i morgon.

Bananas

Under kvällen har magdjuret gått helt bananas. Inte proppat i sig bananer alltså, bara helt flippat ur. Kommer bli svårt att sova i natt... Får spela song pop och kolla Glee tills ögonen faller samman, sen blir det väl att ligga och vrida sig i sängen. Har tagit en citodon, den hjälpte lite men inte tillräckligt. Vill ogärna ta en till pga förstoppningsrisken men i värsta fall så får det bli så. Å vad jag är less på såna här kvällar. Å vad jag är glad att de inte kommer så ofta numera. Å vad glad jag är att jag innan magen brakade susade ner på stan o hade finaste fikat med finaste vännen.
 
När jag blir såhär dålig klarar jag inte av att koncentrera mig så mkt. På att prata och skriva tex...
 
Så. Hoppas ni får en bättre natt än jag!
 

FK alltså...

Elcykel alltså. Den bästa prylen som hänt mig, i allfall på mycket mycket länge :) Jag svischar nu både upp och nedför backarna oavsett magläge. Oki, när det är väldigt illa tar jag mig inte ens ut - men ni fattar.
 
Igår var jag och fick en ayur-veda behandling. Hette den marmabehandling tro? Fick lukta på en massa oljor, välja den bästa och blev sen masserad på vissapunkter över hela kroppen med oljan. Efteråt var jag helt slut, terapeuten sa att det ofta blev så, att jag skulle vila resten av dagen. Idag är jag piggare, men magdjuret krånglar en del. Vet inte om det är en reaktion av kroppen efter behandlingen, eller för att jag behöver humirapåfyllning. Ska försöka att analysera och tänka mindre och bara låta det vara som det är just nu - men det är inte helt lätt :)
 
Igår ringde FK och berättade att de avslått min ansökan om sjukersättning. Sjukersättning är sånt en söker om en inte jobbat så mycket att en kan få från FK. Inte så förvånad. Min arbetsförmåga behöver utvärderas mer först. Sen berättade hon också att man idag inte kan söka sjukersättning för en viss period utan att det bara går att söka för resten av arbetslivet. HALLÅ!??? Det är ju helt sjukt!!! Det måste ju finnas alternativ för oss som är sjuka i skov! Jag vet ju att de på FK inte kan göra så mkt åt reglerna, och hon jag pratade med igår höll fullständigt med mig : Reglerna är helt SJUKA! Kommer alltså knata vidare på soc ett tag till...
 
 

Dagen efter

Idag får jag tydligen sota för att jag var uppe för sent igår. Jag behöver gå och lägga mig senast 11 om jag vill hålla magdjuret i form... Igår blev det snarare 2 och då var jag såklart övertrött och hade svårt att somna. 7 i morse började konsekvenserna. Magdjuret vaknar oftast då oavsett, och då är det svårt att somna om. Idag är magen rätt krass, mår lite illa och lite svid.
 
Jag lär mig hela tiden av mina upprepade missar. Igår skulle jag prioriterat bort att gå på puben efter bion och åkt hem, för jag tycker ju inte ens om att gå på puben om man inte kan dansa. Nu vet jag det nästa gång ett sånt val ska göras :) Att dansa till 2 känns ju oftast värt, särskilt om jag vilat bra innan. Men puben till 1? SÅ OVÄRT! Har aldrig varit nån pubmänniska, är nykterist och förstår som inte charmen i att sitta och försöka överrösta musiken och föra en konversation med onyktert folk. Dansa däremot älskar jag - galet och mycket :)

RSS 2.0