Skosorg samt olika hälsokurer

Jag ska inte köpa skor via internet. De är nämligen alltid för stora/breda för mina smala långfötter. Så med sorg i hjärtat får jag skicka tillbaka de vinröd/lila kängorna från vegetarian shoes till green laces i Stockholm. Trist, hade sett fram mot att gå och stila med dessa skor i vår, sommar, höst! Well, det är ju inte hela världen :) Har lärt mig av mina misstag och tänker inte beställa skor igen!

Magen höll sig ok igår efter citodonkur på fm. Åkte ut på landet med fina Petra och fick äran att rida en kort sväng på vackraste Snygging i kvällssolen:) Idag har jag således lite träningsvärk i ljumskarna.

Har inlett dagen med en halv dos citodon och den verkar arta sig ok. Har fått i mig lite välling iaf:) Igår köpte jag en blåbärsdryck som ska vara magbra på Helsemin här i Umeå. 100% blåbär, smakar lite surt men gott, och kändes som den var bra för magen. Har även laddat med 100% granatäppeljos, en rekommendation från ayurvedamannen jag var till innan jul. Den är mycket surare och beskare - svårare att få i sig än blåbärsdrycken. Ayurvedamannen tipsade också om ett preparat som ska vara bra för matsmältningen som heter "Gastro support". Väldigt dyrt att köpa från vedalila som är återförsäljare här i Sverige, men via kontakter som just kommit hem från Indien har jag fått en årskonsumtion av ett likvärdigt preparat som i Indien nästan inte kostar nåt. Ska börja försiktigt med detta örtbaserade piller som ska främja matsmältningen och magdjurets hälsa överlag - så jag startar med ett piller om dagen och återkommer för utvärdering. Tanken är att jag sedan ska äta två piller per dag.

Förutom piller och granatäppeljos rekommenderades jag dricka olika ört/krydddrycker som jag kan göra själv. Har dock mått för illa för att få i mig dessa så de får vänta lite till...ingen stress var det viktigaste...och andningsövningar samt egenmassage...det har också kommit lite i lä när jag mår för dåligt - men jag ska försöka tänka att lite är bättre än allt och inte kräva för mycket av mig själv!

I em ska jag och grannarna hälsa på några vänner. Det blir mysigt. Vi skulle tydligen förbi mediamarkt också - det blir premiär för mig. Tyvärr kan jag inte komma på något jag behöver därifrån...

Ciao så länge!

Ondmagen

Det onda, och illamåendet - vill inte ge med sig. Käkar citodon och stesolid som hjälper lite, en stund. Men inte så länge som det borde :( Sover gott om nätterna iaf, samt ofta lite på dagen. Får i mig för lite att äta och dricka, på grund av ont och illamående som säkerligen beror på att jag har konstant ont, samt att jag inte får i mig tillräckligt...

Har ringt efter läkaren igen. Ska höra om det kan vara maginfektion igen eller om jag kan få testa andra medicinr som funkar bättre. Jag är beredd att prova allt för att må bättre!!

Funderar också på olika alternativa/komlementära behandlingar som zonterapi, akupunktur och homeotapi. Eller varför inte healing?? Min vän gjorde det på mig i helgen med goa resultat (från att varit illamående somnade jag...) Någon som har nån positiv erfarenhet att dela med sig av kring detta? Är beredd att testa vad som helst för att må bättre. Det här magdjuret drar ned hela mig just nu!

Kollar på Grey´s och fokuserar på andras problem istället för mina egna. Mycket effektivt :) I morgon ska jag till min taktilterapeut, det ser jag fram mot!

<3

Inte bara sojamjölk

Nej, det var nog inte bara sojamjölken, tyvärr. Magdjuret strejkar även idag, har tagit citodon - det hjälpte en liten stund men gör mig mest yr i huvudet...vill vänta med stesolid lite även om magen vill ha det så ogillar jag yr och tröttheten stesoliden ger...

Väntar trots magen på en vän som ska hämta upp mig på väg ut på landet (till henne). Känner att jag behöver vara bland fina vänner trots att jag mår dåligt, annars dör jag själsligt!

Har haft ännu en dag i sällskap av Grey´s Anathomy. Tur att det finns så många säsonger och att dom är länga:) Kan ligga och njuta över andras olycka och sjukdomar för att komma bort från min egen situation...mycket bra terapi!

Solen skiner och värmer bakom molnen utanför. Jag hoppas den töar upp all snö som kommit och lite till!!!




Kön

Var igår och såg en teater av och om en kvinna som gjort en könskorrigering från att ha varit biologiskt man till att bli kvinna. Hur hon under resan blivit bemött av andra, hur starka värderingar och förutfattade meningar vi har kring kön. INfestus heter föreställningen, och den fick i alla fall mig att tänka till en gång till kring kön, genus och fördomar. Hur alla måste platsa in i ett fack, och bestraffas där utanför. Just som jag- i föreställningens början - viille placera henne i ett fack - var hon biologiskt född kvinna eller inte? Jag menar, vad fan spelar det för roll???Egentligen...

Blev sedan fika med några vänner. En sen kväll, som resulterade ii en knäpp mage inatt och idag. Kan också hända att sojamjölken i min chailatte bidrog lite till magens status... Nåja, har tillbringat dagen i sängen framför Grey´s Anathomy. Försökt få i mig så mycket som det gått, trots illamående och flitigt toaspringande. Hoppas på att det var sojamjölken som gjorde det, att det ska ge med sig till i morgon...

Har en himla fin mobil nu, som både fungerar, är rosa, och har kamera. Vilket uppbyte :)

Är sjukt less på det här rummet, soffan och sängen, och ensamheten med dessa som det här skovet har krävt. Släpp mig fri, jag vill ut och flyga med de andra fåglarna!!!!

Mobillös!

Jag spillde en skål buljong över min mobil igår. Den var ändå glad och fungerade....tills i morse. Är alltså mobillös och okontaktbar. Frustration!!! Efterlyst en begagnad mobil på facebook, hoppas på att få napp snart. Tycker inte om det här med att köpa nytt, särskilt inte när det gäller teknik!

Två svar på fb redan, så det löser sig nog :)

Dessa moderna människor (i detta fallet, jag...) som måste vara kontaktbara hela tiden utan att få spel....

blåsvirus

Igår: dålig magdjursdag som började med kräk i badkaret 4 på natten. Position: Framför tv:n. Stabiliserade sig under kvällen.

Idag: Bättre magdjursdag! Tog mig äntligen iväg till vårdcentralen för mina halsblåsor. Fick veta att lymfkörteln också var svullen och att det troligen var virus, samt fick starkt medel att skölja hals o mun med. Hoppas det hjälper nu, det gör så ont så jag kan knappt prata, äta eller dricka (men jag gör det ändå, i nödfall :P Annars pratades det om antibiotika och det vill jag verkligen inte äta igen!

Det har kommit ovälkommen snö här igen. Slask slask. Jag längtar efter mer vår, och sommar!

Ätstörningar och crohns

Var ute i solen en stund nu på fm. Skönt! Våren är här:) Blev dock väldigt trött i kropp och mage av den lilla turen ut. Undrar om jag ska pausa med min risnudeldiet ett tag för att se om magen känns bättre? Är less på att den gör mer ont igen, och det gör mig så trött. Har bara helt tappat lusten för välling... Kanske hänger magen ihop med förkylningen som inte vill ge sig också. Funderar på att ringa vårdcentralen, blåsorna i munnen har blivit värre igen - men nu på andra sidan munnen o halsen. Tycker också att öronen gör ont..

Snart kommer Missans exmatte från göteborg och hälsar på, och i em kommer ett par andra vänner på besök. Kul!

Ibland tänker jag på varför just jag har fått det här magdjuret, crohns. Vad jag vet har ingen i släkten det. Däremot har jag ju sen jag var liten haft en känslig mage, som jag dessutom gärna utfodrade med sötsaker - vilket gjorde den än mer känslig. Jag har varit med om en del tuffa saker i livet, och som tonåring visade jag för omvärlden hur dåligt jag mådde genom att svälta mig själv i perioder, och hetsäta i andra. Ätstörningar som säkert pajade min mage en hel del, frågan är bara om inflammationssjukdomen kan ha något samband med dessa? Själv tycker jag att den kopplingen verkar ganska trolig... Minns hur jag i tonåren kunde önska mig magsjukdomar där maten bara for igenom en...Om någon någonstans hörsammade min önskan då så vill jag bara säga: JAG TAR DET TILLBAKA!!!!!!! GE MIG MIN FRISKA MAGE TILLBAKS!!!

Som tur är kämpade jag mig igenom ätstörningarna, så de var endast ett minne blott när jag fick crohns. Hade varit rätt tufft annars, att kämpa med det samtidigt som magdjuret jävlar sig en massa och en hela tiden måste tänka på vad som funkar och inte funkar i matväg för magen. Fast jag kan ju förstå att vissa kan tycka att det är rätt ätstört att bara kunna dricka välling och äta babygröt....men det är magdjuret som är stört, inte hela jag ;) Om jag hade fått bestämma hade den fått frossa i allt från pommes och majonäs till stora lyxbuffér utan att klaga!

Ska vila lite nu, innan besöken börjar komma :)



Att må illa

Att vakna på natten, gå upp och äta, och må illa. Svårt att somna om, att sen vakna med ett illamående som hänger sig kvar och behöva stå ut med det resten av dagen. Kanske är det följden av att ta ut sig socialt några timmar dagen före (och dagen före det), eller av att ha ätit lite för friskt med risnudlar (välling är såå äckligt i jämförelse). Magdjuret bad i allafall om en vilodag, så vi har tillbringat denna söndag framför "Kaka på kaka" - svt play.

Solen ser härlig ut, men orkar inte ta mig ut idag. Längtar till mer värme då jag kan lägga madrasser på balkongen och vila såna här dagar!

Men då, när sommaren kommer, ska jag ju må så himla mycket bättre och verkligen njuta av solen som nästan aldrig vill gå ner. Bada, cykla, äta glass och dansa dansa dansa. Så kommer det bli. Punkt.



I väntan på melodikrysset...

...så skriver jag lite här :)

Filmen "Hungerspelen" var väldigt bra, väldigt spännande, och gjorde också boken rättvisa. Om jag inte läst boken innan hade den nog varit lite för spännande.... Magen skötte sig också exemplariskt under filmen vilket uppskattades:)

Sen jag kom från sjukhuset (då jag var inlagd) har jag haft en svart, sedan brun beläggning på tungan. Trodde först att det berodde på antibiotikan alternativt all blåbärssoppa jag drack - men den har fortfarande inte försvunnit... Idag tog jag saken i egna händer och började riva loss hinnor av brunt från tungan...Det gick bra, men längre bak och ner i halsen är det ju fortfarande kvar... Vad kan detta bero på tro? Fick järndropp på lassa, kanske är det det...Eller min kaliumbrist?? Ska googla lite och kolla...

Idag ska jag som sagt lösa melodikryss tillsammans med mor min, och sedan förhoppningsvis åka ner på feministfestival på stan och träffa fina vänner!

Magdjurets status är rätt ok. För första gången på läääääänge kom det idag korvar med rätt "lagom" konsistens - inte för lös eller stenhård. Känns lovande!!! Och jag har fortsat med min risnudel o avocado -diet med framgång! Får i mig drygt 1/2 dl kokta risnudlar per måltid, plus runt 1/2 avocado till, mixad till guacamole :)

(paus för toalettbesök...)
och efter detta måste jag bara få klaga lite över fistlar som får en att känna sig ständigt bajsnödig, och som sedan släpper ut typ ingenting, över hemorrojder som bara växer, svider och spärrar utfarten och får en att skrika av smärta - och över sur skit i allmännhet. Så. Då var det gjort...

Nu må jag förbereda mig för melodikrysset!


Blåsor och bio

Förkylningen börjar ge med sig lite. Kvar är fullt av blåsor i mun och hals som gör det knepigt att äta. Köpte bedövande mediciner för dyra pengar igår, de hjälper lite men tar bort smaken. Har kommit på att en buljongsoppa med lite risnudlar i fungerar ok både för blåsor och mage, vilket känns fantastiskt, särskilt för magen som levt på välling så länge :) Piggelin är också bra. Näringsdrycker mindre bra, de är för starka och söta i smaken...

Blev ingen bio förra veckan, var helt enkelt för däckad. Men ikväll blir det äntligen den efterlängtade "Hungerspelen"! Har läst böckerna av Suzan Collins *rekommenderas!* och ser verkligen fram mot filmen!

Var på möte hos soc igår. De tyckte att jag ska söka sjukersättning igen, lever ju på försörjningsstöd när jag är sjukskriven annars eftersom jag fått avslag från FK innan. Blir till att söka igen, och den här gången ska jag minsann överklaga om det inte går igenom! Det gäller att kämpa för att vara sjuk...


Magen har liksom förkylningen stabiliserat sig lite. Känns lyxigt! Hoppas att fisteloperationen blir av snart nu bara, det är den som ger mest besvär just nu och gör varje toabesök till en ren plåga...




Värmekuddar, taktil och hälsokost

La mig just i sängen med värmekudden kring magen. Hur skulle jag överleva utan den?? Mamma gav mig en ny för ett par veckor sen, lång och bra som når runt både magen och ryggen:) Den förra hade läckt vetekorn ett bra tag, och trots idoga lappningsförsök var sängen och golvet runtikring fullt av brända vetekorn. Den var väl använd så att säga:)

Har varit på taktil massage idag. Trodde inte jag skulle ta mig iväg i morse, låg och frös som en sköldpadda på antarktis samtidigt som kroppen gjorde så ont att jag inte orkade röra mig det minsta. Efter två alvedon, massor av kläder och mental pepp kom jag mig ändå iväg. Och det var det värt, såklart. Så skönt att få taktil även om jag kände mig lite mer borta än vanligt. Kan också prata så bra med min taktilterapeut så det blir som terapi också, även om jag var för trött för så mycket snack idag...

Innan massagen var jag förbi en hälsokost och handlade lyxvaror. Bland annat kokosfett (eko) som jag har hört ska vara inflammationshämmande. Ska testa det istället för mitt mjölkfria margarin som säkert inte är så nyttigt. Kokosfettet smakade...kokos! Rätt gott faktiskt, men kan tänka mig att det går att tröttna på... Köpte också avocado och syrade morötter, mina nya baslivsmedel förutom vällingen. Mmmmmm det är så gott!!!! Och verkar funka rätt bra för magen (jag är försiktig nu i början och tar inte så mycket).

Känner mig fortfarande inte på topp men heller inte heldepp. Längtar så efter den där orken och energin, att kunna göra saker, arbetsträna. Sånt som känns som att det har en mer mening än att bara kämpa med det här magdjuret (och nu förkylningen då). Men det är ju faktiskt det allra viktigaste nu, att ta hand om mig så jag blir frisk, och inte stressa upp mig för det på vägen. Svår men viktig kombo. Tänk vad klok jag är, önskar att jag kunde injicera all klokhet i sinnet och kroppen också ;)



Lugn och beröring

Kan ha varit därför deppen kom igår. Också. Brukar ofta känna mig nere just innan förkylningen blossar ut. Påverkar magen också med förkylning, alltid lite mer ont då. Men nu har jag tagit alvedon o halstabletter och sitter i min kära väns säng med två sovande hundar intill mig - så jag har det rätt gött ändå:)

På morgonoen låg jag och halvskummade två böcker om vikten av lugn, beröring och hormonet oxytocin. De är båda skrivna av Kerstin Uvnäs Moberg, och den bästa tyckte jag var "Lugn och beröring - Oxytocinets läkande verkan i kroppen":Om hur vi i vår stressade värld inte får tillräckligt av detta lugn och måbrahhormon och därför blir sjuka. Min mage är extremt känslig för stress, det har jag vetat sen länge - och försöker få in så mycket lugn, harmoni och på sistone också beröring i mitt liv som möjligt för att må bättre. Jag har gått till en taktil terapeut (som massage men väldigt mjuk,lätt över hela kroppen) under 2 års tid och där har det verkligen hänt mycket... Från början klarade jag knappt av den lätta beröringen alls utan känslostormar och spänningar - idag ger den mig lugn och jag njuter av varje sekund. För mig handlade det inte bara om stress och min magsjukdom utan att bearbeta gamla trauman, så graden av känslostormar är ju väldigt individuellt;) Taktilen har gett mig så himla mycket och jag önskar att det kunde inkluderas mer och mer i landstingsvården, hon jag går till är privat.

Jag har också börjat med ayurvedisk "egenmassage" med sesamolja över hela kroppen regelbundet, helst varje morgon. Det är som att göra taktil på sig själv lite grand och helt underbart, också för en torris som mig:) Om en vill kan en ju duscha av sig efteråt, annars tycker jag oljan tränger in rätt bra i huden. Dessutom har jag hållt på en del med yoga i perioder, blev ett avbrott när detta skovet började men jag är väldigt pepp med att fortsätta med yoga, andnings och meditationsövningar. Allt det här känns faktiskt oerhört viktigt för att jag ska må så bra som möjligt och sänka stressen i mig, och det blev jag påmind om igen vid morgonens läsning. Att ta hand om sig så gott det går för att må bra!

Sen finns det ju en massa andra saker som får mig att stressa ner, att vara i naturen, att dansa, sitta framför en öppen eld, umgås med fina vänner, lyssna på viss musik, vissa dofter som lugnar, ett varmt bad...listan kan göras lång!

Jag ska till min taktilkvinna i morgon och det känns fantastiskt bra. Missade sist då jag var inlagd. Någon gång skulle jag också vilja utbilda mig inom taktil massage/stimulering och jobba med vid sidan av. Tror det kommer komma mer och mer inom den "vanliga" vården framöver - det behövs sannerligen!!! Samtidigt som hela samhället behöver varva ner och att vi vågar beröra varandra som medmänniskor och inte bara i sexuella relationer! En beröringsrevolution är möjlig!!! :)

deppdag

Jag brukar inte ha deppdagar. Brukar vara stark, hålla mig över ytan, kämpa mig igenom smärtor och vidrigheter och vara euforisk de dagar jag mår bättre och orkar mer. Men inte idag. Kanske beror det på den eftertanke jag fick under earth hour igår,när jag satt i den stilla lägenheten med tända ljus, virkade en mormorsruta till tystnaden och bara tillät mig reflektera och känna. Över de senaste tre månaderna, att det varit så lång tid, som jag spenderat med att kämpa med magdjurets krumbukter. Som jag i princip fåt isolera mig här hemma med dator och tv som sällskap. Som jag ändå hållt humöret uppe - det kommer bli bättre! Och det kommer det! Det är bättre, idag mår jag bara lite illa och det är för att jag åt något som jag inte borde ätit i morse. Men tomheten finns där, kommer ibland ifatt. Tre månader. Det är jävligt lång tid, nästan 4 månader om jag ska vara ärlig. Har som missat hela vintern och kan inte ens se det i tidsperspektiv, att det varit så lång tid.

Tankar om framtiden. Vad ska hända med mig? Arbetsträning igen, JOBB?? känns nöstan overkligt att föreställa sig...Boende, drömmar bort från stan men ändå tillgängligheten. Ochatt bo med andra. Det käns som att magdjuret är på väg åt rätt håll nu, att den inte tar lika mycket energi, även om vägen kvar är lång med vad jag kan ätaför att må bra och allt. kanske det är då såna här lite melankoliska tankar får plats att komma...dagar då jag inser hur lång tiden varit, hur stilla min värld har stått med fokus på magen medan saker hänt utanför.

Ligger med min nya värmekudde i sängen (good bless värmekuddar - vad skulle jag gjort utan dom???? Och katten bredvid. Jag låtsas också vara katt idag, förutom att jag käkar piggelin och dricker citronsaft samt fipplar med datorn mellan varven.Det är grått snöväder ute. Men det kommer bättre stunder både för magdjuret och mitt sinne, jag är ju oftast en glad skit:) 


RSS 2.0