Soppmästaren här!

Har stått ett par timmar och lagat soppor bra för magdjuret:) 3 olika blev det för infrysning, och här kommer recepten:
 
Grönsakssoppa med linser:
Purjolök (första gången så tog lite för att testa om jag klarar)
Senapsfrö
Kummin
Buljong
Ingefära
Gurkmeja
Olja

Fräs detta tills löken mjuk
 sen ha i vatten och detta;
Morötter
Röda linser (tar det lite försiktigt med dessa också, sköljer och kokar upp dom för sig, byter vatten och kokar igen.)
Lagerblad
Salt
Äppelcidervinäger (pyttelite)
Citronsaft o lite rivet citronskal
Havregrädde
 
Koka allt utom citron o havregrädde tills väldigt mjukt. Mixa slätt. Tillsätt havregrädde o citron!
 
 
Grön ärtsoppa med quinoa:
Quinoa kokas för sig som linserna för lättast matsmältning (första testet så tog lite o ser hur d går)
Morötter
Palsternacka
Pepparrot (jättelite)
Buljong
Salt
Citronsaft
Gröna ärter (kokas för sig. mixas och silas innan de blandas med resten)
Havregrädde
 
Koka allt riktigt mjukt, mixa slätt och ha i citron och havregrädde sist :)
 
 
Sötpotatissoppa med kokos:
Sötpotatis
Buljong
Salt
Citronskal
Lime och citronsaft
 
Koka sötpotatisen mjuk med buljong. Mixa slätt, ha i kokosmjölk och citron/lime!
 
Så roligt att kunna laga mat igen o att kunna äta den!!!! Tjohooooo:) Återkommer hur det gått med de "nya" ingredienserna för magdjuret sen!
 
 
 
 
 
 

Energi

Tagit fjärde omgången av humira och kände mig genast piggare igen efter att varit lite tröttare ett par dar :) Satte så igång med storsoppskok samt stortvätt! Bra för mig att ha soppor i frysen, då jag gillar att utnyttja min nytillkomna energi till annat än att göra soppa...när jag så blir hungrig måste jag ha mat SNABBT och har ingen energi över till matlagning - vilket resulterar i babygröt och smörgåsrån,något som jag helst undviker...

Har varit hos fina vännen ett par dar och där bejublade hela kollektivet min nya energinivå, trots att jag själv ansåg mig vara rätt trött :)

Har varvat ner tankarna kring allt nytt jag nu vill testa och tänker att jag istället ska jobba med det jag redan har; yoga, andning, och ayurveda för hemmabruk. Samt taktilen förstås - den kvinnan tänker jag inte släppa i första taget :)

Att läka magdjur utan stress

Hemma i fina norrland igen, trött efter resan men glad att komma hit så mycket piggare än då jag for :) Nu när humiran hjälpt mig vill jag göra och prova allt, men ska försöka ta med mig min kloka systers råd; att låta kroppen få läka och inte utsätta den för för mycket stress (som tex 3 olika nya alternativa behandlingar, flyttplaner samt allt jag vill få gjort nu när jag orkar ta mig iväg...) Att låta humiran vara det som gäller som läkande just nu och njuta av livet med vännerna. Hon är så klok min syster, och känner mig bara alltför väl....
 
Magen börjar känna att det är dags för nästa penna nu, den morrar lite mer än på senaste. Men har ändå tacksamt smält ner mixad soppa på sötpotatis, morötter lite kikisar och kokosmjölk:) Kryddat med lime -Mmmmmmm! Gourmetmat för magdjuret!

Sommarhärligt!!!

Solen har kommit, och värmen :) Magen fungerar föredömligt och jag orkar mer än på länge! Sopptestningen fortsätter; Broccoli var ingen hit, men lite välsköljda och välkokta röda linser går. Jag byter vatten när de kokat upp också, för att göra de mer lättsmälta. Palsternacka och squash verkar också gå bra:)
 
Jag har kört bil för första gången på 2 år (jag har körkort men har varit för trött) och blev superladdad på mer, jag har lekt av mig lite på lekland, varit på gratiskonsert med systerbarnen, varit på utflykt samt shoppingrunda. Detta är mer än vad jag haft ork för på mycket mycket länge! Jag tackar humiran för detta, senaste gången fick jagheller intenågra biverkningar så kroppen börjar nog vänja sig.
 
Är så himla glad att få njuta lite av sommaren!!!

Mjölkfett bakom tarmsjukdom

http://svt.se/nyheter/vetenskap/mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer

Efter att ha läst denna blir jag redigt förbannad och funderar på vad jag ska skriva i min stämningsansökan mot Arla och Mjölkfrämjandet.... Har inte användt mjölkprodukter själv på 15 år, men de 17 åren innan dess kan alltså lagt grunden för mitt magdjurs tillstånd!!! Ingen dietist eller läkare i världen kommer kunna övertala mig till att börja med mjölk igen efter det här! Har däremot just testat ett halvt litet ägg i världens äckligaste äggröra (nej, jag har aldrig gjort det förr) och insett hur äcklig smaken av ägg är, den fastnar liksom i munnen... Magen blev inte heller glad, så vi får väl se hur det går med detta. Tanken var ju att jag skulle få i mig lättsmält protein, men att äta ägg som det ärkänns inte alls lockande :S... Kanske får testa i nån slags pannkaka eller ev qourn framöver, då det är mer "gömt"...

Magen har annars kommit igång med hjälp av diverse huskurer : katrinplommonjos, äppelcidervinäger i varmt vatten på fastande mage, päronpuré, linfröslem + linfröna, varmt vatten med citron och salt samt shotar med aloeverajos. Allt detta är tips för förstoppade/tröga magar. Aloe veran började jag med igår och tror den gjorde susen:)

Magdjuret håller också på att vänja sig vid diverse soppor; morots/palsternackssoppa, silad grönärtsoppa, majspurésoppa.... och ikväll blir det soppa av....:Broccolikronor!:)



Stopp!!

Länge sen sist...och vad brukar det oftast bero på.....? Jo, sjukhusvistelse såklart!!! Passade på att bli förstoppad och få rejäla kramper just när jag kommit ner till systra mi. Åkte in akut eftersom citodon och stesolid knappt hjälpte alls. Efter 9(!) härliga timmar på akuten (efter ca 5 h fick jag smärtstillande som hjälpte något - morfin...) blev jag uppskickad till en akutmedicin/infektionsavdelning. Läkaren som rondade dagen efter ville "transportera mig" norrut till min hemkommun nästan direkt vilket inte mottogs med någon större entusiasm från min sida. Tur att jag fick flytta upp till gastromedicin snart efter detta :) Där tog de bra hand om mig under en veckas tid. Det visade sig att jag denna gång var förstoppad (!). Antagligen har humiran dämpat inflammationen och magen vet inte riktigt hur den ska reagera...desutom är citodon förstoppande, och det brukar jag ta vid smärta. Nåväl, fick laktulos och laxoberal, mådde illa av bägge men till slut släppte det! Sen ville de ha min kära kompanjon näringsdroppet vid min sida under vistelsen för att ladda upp mig lite också...

Kom hem till syrran i förrgår. Genast reagerar magen på att bli trög igen!!! Trots laktulosoch katrinplommonjos ville magdjuret inte ge med sig så igår blev det till att köpa laxoberal. I morse kom den så igång igen.... Men kan ju inte ta detta för min mage hela tiden!! Tror att vattnet här hos syster också kan påverka, det innehåller mycket järn och jag har tidigare märkt av att "flödet" stoppats upp när jag kommit ner hit...

Tycker att jag fått min del av sjukhusvistelser och näringsdropp i år nu. Vore fantastiskt om det lilla magdjuret kunde lugna sig lite nu och med glädje ta emot och föra vidare allt jag ger den :)

Reseförberdelser

I morgon far jag till södern och familjen! Tjohoo, ser fram mot att träffa dom och hoppas även att vädergudarna är med mig och ger värmen tillbaks!

Packar i en splitterny rosa resväska på hjul. Känner mig mycket vuxen, detta är första resan med resväska istället för bagpackerryggan jag alltid kånkar runt på annars. Min rygg pallar inte det i dagsläget så är sjukt nöjd med mitt väskköp :) Känns som att en tredjedel av packningen består av....just det - mediciner!!! Humirapennorna tar ju en del plats då de åker i fryslyxlåda med frysklampar (lite snobbigt tycker de andra medicinerna som får ligga utspridda bland kläder och toalettsaker). Men om den gör mig piggare så får jag väl tåla lite bratsfasoner ;)





Wiiiiii!!!

Lyckorus!
Igår - humira. Idag - piggare!! :)
Men kanske var det lika gott att jag klantade till det med ena pennan igår. På kvällen kom nämligen det som verkar vara en vanlig biverkning för mig efter sprutan: mer illamående med kräkskänslor samt ont i magen och huvudet. Inte alls lika illa som sist dock, då jag kräktes, hade frossa och hade så ont att bara morfin hjälpte (som tur var var jag på sjukhuset då...) men då två dagar efter första dosen. Hoppas det räckte med det som kom igår, att det var lättare för min kropp att hantera en dos istället för två:)

Idag har jag varit på stan och fikat med en kär vän, samt varit hos min fantastiska taktilterapeut och fått massage. Mycket välbehövligt då jag har en tendens att "stänga av" min kropp under tuffa perioder, och hon kan konsten att få den att vara närvarande igen:) Magi helt enkelt! Taktil och mycket annan kompementärmedicin borde verkligen ingå i "vanliga" vården. Jag är beredd att ställa upp som frivillig testperson om vetenskapliga studier behövs göras;) Tror att vi alla skulle må så mycket bättre om vi fick tillgång till detta inom vårdapparaten - och att samhället skulle tjäna fett på det i längden!

Det blev nåt missförstånd i beställningen av mina nya näringsdrycker så de har inte kommit. Har verkligen behövt dom då jag mått sämre dagarna innan idag - och idag har in gulliga dietist ringt runt hela dagen för att försöka få tag på näringsdrycker från barnavdelningen! Så himla fint, känns verkligen att jag behöver all näring och energi jag kan få även om jag är piggare idag. Hon fixade ett gäng drycker som min personliga läkarstudent tillika granne hämtar och kommer förbi med ikväll:)

Eftersom jag har mer energi i kroppen idag har jag börjat packa lite inför resan till uppsala på måndag. Har en stor rygga som min klena knotiga rygg intekommer palla med att bära, tur då att jag dessutom har en väskvagn at spänna fast den på! I framtiden planerar jag att köpa en rullväska men känns för kort inpå att göra det till på måndag....

So long, idag har ja oxå köpt en kalsong!

RSS 2.0