Krasch och nedteckningar från förr

Magen kraschade igen. Illamåendet kom tillbaka, värken i kroppen så intensiv att jag knappt tog mig upp ur sängen igår. Idag, lite bättre - på rätt väg. Kanske har jag fått en släng av influensan ändå (trots vaccinering?), eller en elak förkylning som sätter sig på magen. Solen skiner ute, och jag vill bara ut - men samtidigt vet jag att jag behöver den här vilan för att bli frisk. Antagligen var det därför jag var helt däckad igår - eftersom jag gick över gränsen i fredags med teaterbesök, cykling och barnhäng. 
 
I mars ska jag vara med på en dagboksljudinstallation. Jag läste en del gamla och nyare dagböcker igår. Ibland blir jag helt ställd och förskräckt. Mådde jag verkligen så dåligt i tonåren? Det känns så främmande och långt borta, samtidigt som jag vet att det var jag. Jag har skrivit en del om magproblemen också, när de dök upp i vuxen ålder. Kanske delar jag med mig av det här sen, det är ganska hemska historier många gånger...Som hur jag kräkts upp precis allt i tarmarna pga smärtor och illamående 3 gånger under en vecka - far in på akuten tredje gången det sker och får till svar av irriterade och noncholanta läkare att jag behöver äta mer fibrer för att få fart på magen....Detta var innan de sett att kräkattackerna berodde på mina förträngningar i tunntarmen....

6 mål om dagen

Behövde inte åla, med alvedon i kroppen gick dagens teaterbesök som en dans :) Idag har jag även tagit humirasprutan och magen börjar kännas lite bättre. Haft bra aptit också vilket är skönt. Det här med att ha bra aptit och kunna äta är nåt som jag blir så himla glad över!
 
På jobbet undrar de ofta om jag inte äter ordentlig frukost hemma då jag sitter med en andra frukost på förmiddagsrasten. Nej, jag äter en andra frukost, deklarerar jag då stolt. Jag tycker bara att det är en sån härlig känsla. Att för en gångs skull vara den som äter mest, eller i alla fall oftast. Jag behöver minst 6 mål om dagen för att funka ordentligt!

Känna av

Ibland tycker jag att jag känner av min kropps signaler lite för bra. Igår morse kände jag direkt jag vaknade att något oönskat var där. Svårigheter med frukosten som sen utvecklades till yrsel, trötthet och illamående. Efter en halvdag på arbetsträningen for jag hem och låg resten av dagen i soffan med illamående och magkramper. På kvällen var jag ändå rätt nöjd eftersom jag hade lyckats få i mig gröt, det mesta av illamåendet hade släppt. Magkramperna och yrseln överlevde dock natten, och idag har jag ont typ överallt i kroppen. Antagligen nåt virus igen som går hårt åt magen. Vilar och vilar och vilar, för i morgon ska jag gå på teater med en av mina älsklingsungar, om jag så ska åla mig dit!

Rutiner

Magen min älskar rutiner. Lite för mycket. Om jag så försöker rucka på sängåendet ett par timmar så tjuter den ifrån nästa dag och undrar vad fan jag håller på med. Igår försökte jag göra kvällen med vännerna kort och skonsam för magdjuret, och jag är således inte helt däckad idag. Men magen svider och jämrar sig mer än normalt och påminner mig om att jag måste väga allt på en liten guldvåg. För eller emot, och konsekvenserna det leder till. Matrutin. Sovrutin. Toalettrutin. Jag börjar få koll på vad magen vill, men ibland vill resten av mig annorlunda och då kan det bli konsekvenser.
 
Ibland känns det som att jag rutar in hela mitt liv efter min kassa mage för att få det att funka, och det kan kännas trist många gånger. Men samtidigt skulle jag orka göra så mycket mindre om jag inte gjorde det, så jag försöker helt enkelt att lära mig älska rutiner lika mycket som min mage <3

Lasagne och pannkakor

Det gäller att vara uppfinningsrik och våga testa nytt när en har en mage som inte tål så mycket.
 
Min nya favoriträtt har blivit lasagne gjord med rispapper istället för gluten&äggfria lasagneplattor som innehåller soja. Istället för tomat: mixad (kokt) pumpa och morot. Färsen bestod idag av kokade splittade kikärtor utan skal (mer lättsmält då) som en kan köpa i asiatiska butiker (där köpte jag också rispappret, som vanligtvis används till vårrullar). Vitsås gjordes på havremjölk redd med rismjöl. Jag får lägga 2-3 rispapper på varandra per lager för att det ska bli lite tjockare.  mums vad gott det blev :) 
 
Jag har också börjat experimentera med pannkakor gjorda av rismjöl, bovetemjöl, teff och havregryn. Jag blandar olika delar av de mjöler/gryn jag vill ha med och har också i lite chiafrön som är rika på omega 3, till en lagom tjock smet och låter den stå i kylen över natten för bäst resultat. Nästa morgon är det bara att steka pannkisar :) Har testat med endast rismjöl men det gick inte så bra, smeten behöver nåt av det andra också!
 
Nästa plan är att försöka göra nåt slags bröd med ovanstående mjöler och utan jäst.... Undrar om jag tål bakpulver?  Skulle kunna bli nåt sconesaktigt isf fast med mindre fett så magen blir nöjd. Eller så blir det glödhoppor utan bakpulver :)

Feta

Jag försöker tänka nytt, tänja gränser för vad jag egentligen vill och är van vid. Igår köpte jag en fetaost för att testa om det överhuvudtaget kan funka för min mage? Det är inte alltid så lätt att vara vegan och ha crohns, särskilt som min mage är känslig mot så mycket. Fetaost har jag hört gott om från andra knasiga magar, den innehåller inte laktos och ska vara mer lättsmält än ost från komjölk. Så för första gången på 15 år testade jag igår en liten bit ren, ekologisk fetaost av get/fårmjölk. En LITEN bit alltså, och magen besvarar det med uppkördhet, gaser och kramper...
 
Hm. Undrar om detta beror på att jag inte ätit någon slags mjölkprodukt på så länge och att magen behöver vänja sig (men det var ju det jag försökte när jag tog LITE) eller är min mage helt enkelt känslig mot Feta också? Inte för att det gör mig jättemycket, är ju en vegansjäl och ville som bara testa....men hade varit lite smidigt om min mage kunde tåla nåt nytt jag försökte med!
 
Ägg gillade magen (eller smaklökarna) inte heller, det har jag ju berättat om tidigare. Men denna Fetareaktion var ändå lindrigare än då, jag kan ändå vara någotsånär funktionell! Dessutom var Feta helt OK smakmässigt, även om den underliggande mjölksmaken känns lite underlig.
 
Tål ni som inte tål komjölksprodukter fetaost? Och tål ni ägg?
 

Svedd

En vecka har jag testat minskad dos av entocort. Det har funkat Ok, men idag kan jag meddela att det svider där bak... Ger det ett par veckor till så får vi se. Idag är det vila som gäller för magdjuret efter en maxad gårdag med slalompremiär och dans långt in på natta. Det är sånt jag må ta igen i efterhand med vila, det vet jag men det är det SÅ VÄRT :)

Sånt jag vill ha hemma!

Jag har några saker som jag alltid vill ha hemma i skafferiet/kylen. De är snälla mot magen, och jag vill att de ska finnas hema om jag skulle få nån jobbig dag (vilket händer då och då) och inte kan ta mig iväg och handla. På "det jag vill ha hemma listan" står :
 
Havremjölk. Förra våren levde jag på havremjölk i princip-  och dåliga dagar när jag har svårt att få i mig något kan jag alltid lita på havremjölken :) Jag ser till att alltid ha ett litet lager av detta hemma. Går bra eftersom den håller länge och inte behöver stå i kyl!
 
Riskakor och smörgåsrån. Smörgåsrån försöker jag undvika så långt det går pga vete/gluten som jag inte tror är bra i längden (reagerar ju också på allt annat vete, smörgåsrån tror jag funkar för att det är så lite...) men riktigt jävliga dagar kan det vara det enda jag får ner ihop med havremjölken. Riskakor äter jag varje dag nån gång, istället för bröd.
 
Grötgryn/flingor. Jag har upptäckt att risgrynsgröt är en hit för in mage, både dåliga och bra dagar. Jag köper "pama minutris" och kokar då gröten på 3 minuter :) Med havremjölk, såklart. Havregrynsgröt äter jag också ofta och är lättsamt för magen - så det finns också alltid hemma.
 
Avocado. Dåliga dagar är många gånger avocado räddningen. Med lite örtsalt och citron blir det gott och bra till tex risnudlar.
 
Risnudlar. Ja, det är lättsmält, går snabbt och passar till avocadon :)
 
Syrade morötter. Bra bakterier för magen, relativt lätt att få i sig, och bra när jag mår illa!
 
Färsk ingefära och citron. En dryck på detta är bra för magen, illamåendet och förkylningar.
 
Honung. Har jag börjat äta en del istället för socker. Bra att ha i varm dryck/te eller på smörgåsrån när jag är sötsugen, annars tar jag lätt till något annat som inte är lika snällt mot magen...
 
Naturligtvis har jag en massa annat som jag vill ha hemma också - men dessa varor känns extra viktiga om jag skulle få en "bad - mag - day"!
 

Magens NONO!!!

Det finns några saker i ätväg som min mage reagerar direkt och mycket starkt på. Dessa sakerna är: jästextrakt och jäst, för mycket fett, socker och sojaprodukter - särskilt då sojafärs och liknande (sojasås går dock), stark mat (peppar går helt bort), apelsin (särskilt jos), för mycket tomat, råkost, kaffe, kål samt potatis. Äggula verkar också höra till dessa fetbortsaker.
 
I helgen blev jag bjuden på en olivröra som jag glömde kolla innehållsförteckningen på. Gjorde det i efterhand, då magen protesterat REJÄLT. Jaha JÄSTEXTRAKT! Då förstår jag.... Kvällen efter gjorde jag en fetsmarrig sås av massa tahini, ketchup och havregrädde. Lite för fet och smarrig visade det sig, då kramperna kom som på beställning.
 
Jag lär mig nåt nytt var dag, även om lärdomarna inte alltid är så angenäma :(

RSS 2.0